
2 Dünya savaşı görmüş, ağır hasarlar almış olan Almanya bugün dünyanın en iyi ekonomiye sahip ülkeleri arasındadır. Dünyada gayri safi yurt içi hasıla da 4. Avrupa birliğinde ve G7 de 1. Olan Almanya nasıl bu kadar büyük ve güçlü bir ülke haline geldi…
Endüstri, üretim ve tarım
Sanayi devriminden sonra gelişmeye başlayan endüstri savaşlar sonrasında sekteye uğrasa da Almanya kendini çok hızlı bir şekilde toparlamıştır. Üretim ve endüstri de birçok markasıyla dünyada bilinen Almanya en çok üretimi otomotiv, elektronik, makine imalatı ve kimyada yapmaktadır. Otomotivde BMW, Mercedes, Volkswagen gibi markalar ile, elektronik ve makine de Simens, Bosch, AEG ve Fakir gibi markalar ve kimya da BASF ve Bayer gibi markalar ile tüm dünyada endüstriyel alanda bilinmektedir. Almanya da tarım alanında 4,6 milyon çalışan bulunmaktadır. Tarım alanı olarak ise ülke alanının neredeyse yarısı kullanılmaktadır. Almanya ABD ve Hollanda’dan sonra Dünya’da en büyük 3.tarım ülkesidir.

İhracat ve ticaret
Almanya Avrupa’da ihracatta en büyük ülke konumunda 2019 verilerine göre Almanya ihracatta 15 milyar 806 milyon dolar kazanarak dünya ihracat birincisidir. 2019’da Almanya 13,5 milyar Euro bütçe fazlası vererek ticaretteki kazanç durumlarını bir kez daha göstermiş, bütçe fazlaları ile yatırımlarını geliştiren ülke her yıl ticari hacmini büyütmektedir.
İstihdam, çalışma ve işsizlik
Almanya’da toplam istihdam güncel verilerle 45 milyon 545 bine ulaşırken işsizlik yüzdesi %6,3 dür. Üretimde ve çalışma imkanlarında bu denli büyüyen bir ülkede istihdam artması devam etmiştir ancak Covid 19 sonrasında yaşanılan pandemi durumu işsizlik oranını arttırmıştır.
Alman disiplini
- Almanya’da halk her zaman dakiktir, görevlerini geciktirmezler.
- Yapılması gereken işleri ertelemek gibi huyları yoktur, zaman yönetimine ve yapılan işe aşırı özen gösterilir.
- Hayatlarında belirli prensipler belirlemişlerdir, bu şekilde yaşarlar.
- Kurallar kesin ve belirgindir tüm halk bu kurallara tamamen uyarlar.
En önemlisi ise çalışmaktan kaçmazlar çünkü başarılı olmanın çalışmanın getirisi olduğunu bilirler, çalışan bir insanın üreten bir insan olduğu düşüncesine sahiplerdir. Bu da vatandaşların hem kendilerini hem de ülkelerini geliştirmelerinde çok büyük bir etkendir

Almanya’da eğitim
Almanya da eğitim zorunluluğu yaş aralığı 6-15 dir, Ancak çoğu öğrenci üniversite eğitimi almaktadır. Burada eğitim 3 gruba ayrılmaktadır; okul öncesi eğitim, ilk öğretim (Grandschule) ve orta öğretim (hauptschule, realschule, gymnasium). Okul öncesi eğitim zorunlu olmasa da birçok aile çocuklarını 3-6 yaş arasında anaokuluna göndermektedir. İlköğretim 6 yaşında başlanmakta, okuma yazma ve aritmetik işlem öğrenirken sosyal bilgiler ve fen alanındaki dersler de temel düzeyde verilmektedir. Ayrıca yabancı dil eğitimi ilköğretim seviyesinde verilmeye başlanmaktadır. Orta öğretim ise seçim yoluyla ayrılmaktadır aileler ya da öğretmenler orta öğretimde çocuklarını uygun oldukları alanda eğitime yönlendirmektedir. Öğrenimde başarısı düşük öğrenciler hauptschule den mezun olurlar ve burada mesleki eğitim almaktadır. Realschule de eğitim alacak öğrenciler ise 6 yıllık eğitimlerini tamamlarlar, burada eğitimlerini tamamlayan öğrenciler eğitimlerlerine devam edebilir ya da kamu sektöründe çalışabilir. Gymnasium ise daha çok akademik kariyerde ilerlemek isteyen veya üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için uygundur. Almanya eğitimdeki başarısını her yıl PİSA testindeki oranıyla bir kez daha göstermektedir.