14 – 21 ARALIK 2020 Gündem

TÜRKİYEDEKİ DEPREMLER

Bu hafta ülkemizde en etkili doğal afet haline gelmiş olan deprem sorunu ile tekrar karşılaştık. 15 Aralık 2020’de saat 00.58 saatlerin Van’ın Tuşba ilçesinde 4.7 şiddetinde bir deprem yaşandı. Ardında 19 Aralık 2020 tarihinde Ege denizinde Çanakkale yakınlarında 4.0 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. 20 Aralık 2020 tarihinde ise yine Van’da saat 07.32’de 4.4 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Deprem ülkemiz için bilinen bir doğal afet ancak maalesef, dünya genelinde depremle en çok can kaybını biz yaşamaktayız. Yaşanılan bu depremlerden ders çıkarmalı ve ülkece tedbir almalıyız.

YENİ CORONA VİRÜS

Dünya genelinde Covid 19 ile mücadele süreci devam ederken 20 Aralık günü İngiltere Başkanı Boris Johnson’dan bir açıklama geldi. Corona virüsün İngiltere’de mutasyona uğradığı, bu mutasyona uğrayan virüsün %70 bulaşıcılık etkisi olduğu ve şimdiden İngiltere başta olmak üzere Hollanda, Danimarka gibi diğer Avrupa ülkelerinde yayılmanın söz konusu olduğu belirtildi. İngiltere Sağlık Bakanının yaptığı açıklamaya göre yeni çıkan virüs anlık olarak kontrol altına alınamıyor. Bunun üzerine Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’ya uçuşlar bir süreliğine yasaklandı. O bölgedeki vatandaşlarımızın da karşılıklı tahliye edileceği belirtildi. Avrupa genelinde de ülkeler arası seyahat bir süreliğine yasaklandı.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN ESNAF DESTEĞİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 Milyar Liralık esnaf destek paketini açıkladı. Covid 19 pandemi sürecinde sokağa çıkma yasaklarının gelişiyle ülkemizde esnaf sürekli olarak zarar etmekteydi. Bu esnaf destek paketi ile Büyükşehirdeki esnafa 750 TL kira desteği Küçük şehirler’deki esnafa 500 TL kira desteği verilecek. Salgın sürecinde zarar eden esnafa da 3 ay boyunca aylık 1000 TL yardım desteği verilecek.

GÜNÜN OLAYI

21 Aralık herkesin bildiği üzere her yıl gerçekleşen en uzun geceden biridir. 21 Aralık’ın en uzun gece olmasının sebebi nedir peki. Dünya, güneşin etrafında belli bir yörüngede dönerken bir yandan da kendi ekseni etrafında dönmektedir. Dünya kendi etrafında dönerken belli tarihlerde solstis yani gündönümü oluşur. Bu tarihler 21 Aralık ve 21 Haziran tarihleridir. Gündönümü güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak olduğu mesafelere denir. Gündönümünün oluşması dönencelere bağlıdır. 21 Aralık’ta güneş ışınları oğlak dönencesine dik açı ile gelmektedir. Türkiye’nin de yengeç ve oğlak dönencesi arasında kaldığı için en uzun geceyi bizlerde yaşıyoruz. Ülkemizde en uzun gece olarak 15 saat 6 dakika ile Sinop’u örnek olarak verebiliriz. 21 Aralık’ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 aralıktan itibaren geceler kısalmaya gündüzler ise uzamaya başlar. 21 Aralık günü Güney Yarım Küre (GYK) en uzun günü yaşarken Kuzey Yarım Küre (KYK) en uzun gündüzlerini yaşarlar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s