
Aurora her iki kutupta meydana gelen doğa olaylarıdır. Kuzey kutbuna yakın yerlerden izlendiğinde kuzey ışıkları, güney kutbuna yakın yerlerden izlendiğinde ise güney ışıkları denmektedir. Yani 60 ve 72 derece enlemlerinde görülmektedir. Kutuplarda yakın yerlerde meydana gelen bu muhteşem doğa olaylarının oluşması güneşe bağlıdır. Güneş bildiğimiz gibi samanyolu galaksimizde bulunan dev kütlelerden biridir. Güneş oluşturan maddeler büyük olduğu kadar yer çekimi de o kadar büyüktür.
Güneşin yüzeyi 5800 Kelvin yani 5500 Celcius sıcaklıktadır. Sıcaklık aslında maddeyi oluşturan parçacıkların ortalama hareket enerjileridir. Yani ortam ne kadar sıcaksa ortamı oluşturan parçacıklarda o kadar hızlı hareket etmektedir. Güneşi oluşturan parçacıklar yüksek sıcaklıklar nedeniyle hızla hareket ediyor olsalar da güneşin kütle çekimi bu parçacıkları yeryüzünde tutmaya yetecek kadar güçlü değildir.

Güneşin en üst tabakasında bulunan taç tabakası dediğimiz korona vardır. Bu taç tabakaları güneşin yüzeyinden dışarı doğru milyonlarca kilometre boyunca uzanıp milyonlarca derece olabiliyor. Taç tabakalarının sıcaklıkları ortamdaki bazı yüksek hareket enerjisine sahip parçacıklar güneşin kütle yer çekimini yenip tıpkı bir roket gibi uzaya dalgalar halinde dağılabiliyor. Uzaya dağılan bu parçacıkların oluşturduğu rüzgâra “güneş rüzgârı” denmektedir. Güneş rüzgârlarını oluşturan parçacıklar çoğunlukla proton (+) ve elektron (-) yüklü parçacıklardan oluşmaktadır. Aurora denilen doğa olayı güneşten gelen proton ve elektron yüklü enerjik parçacıkların atmosferimizde yani iyonosferde nitrojen ve oksijen atomlarıyla çarpışmasıyla meydana gelmektedir. Yüklü parçacıklar ve atomların çarpışmasıyla elektronlar yüksek enerji seviyelerine çıkmaktadır. Bu çarpışmadan sonra elektronlar uyarılır. Uyarı sonrasında yüksek enerjili atomlar en düşük enerjili hallerine dönüşüp geri dönerken belli renklerde ışıklar gözükmektedir. Uyarılan bu atomlar ne kadar fazla ise bizler o kadar fazla ışık gösterisi seyredebiliriz.
Bu Aurora doğa olayı daha çok ve en net şekilde görebilmemiz gece saat 11.00’den 02.00’ye kadardır. Diğer saatlerde pek fazla net şekilde görülmeyebilir veya az ışımalar olabilir.

“KUZEY IŞIKLARI NASIL OLUŞUR” üzerine bir yorum