
Çapraz okuma tekniği aslında oldukça basit tanımlanan bir okuma biçimidir. Özellikle ülkemizde birçok birey kitap okuma alışkanlığına sahip değil, kitap okumaya olan bakış açısı da aslında doğru sayılmaz çünkü insanlar kitap okumayı bir kitaba başlamak, o kitabı okumak ve okumayı bitirdikten sonra bir diğerine başlamak gerektiğini düşünüyor. Ya da kendilerini kitap okumak için vakitleri olmadığına inandırıyorlar. Herkesin gerçekten ihtiyacı olan bir aktivite, alışkanlık veya eylem olan kitap okumak bu şekilde kesinlikle sınırlandırılmamalı. Çünkü kitap okumanın o kadar fazla faydası var ki eminim bilseniz çok şaşıracaksınız.
Kitap okumanın faydaları ile ilgili yazımıza “ KİTAP OKUMAK NEDEN ÇOK ÖNEMLİ” tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Konumuz çapraz okumaya dönecek olursak, çapraz okuma birkaç kitabı aynı anda okumak anlamına gelen tekniktir. Yani, günün belirli aralıklarında istenen türde, istenen sayıda kitap okumak bu yöntemle mümkündür. Elbette bu çoğumuzun aklında bildiğimiz okumaktan farksız değilmiş gibi gelecek ya da bunun kolay bir şey olmadığını düşünenler olacak. Ama bu basit sayılabilecek bir okuma biçimdir. Çünkü bu okuma biçiminde tek yapmanız gereken istediğiniz türde kitaplar seçmek ve bir okuma aralığı belirlemek. Farkında olun ya da olmayın ama dünyada okunacak o kadar çok kitap var ki insan hangi kitabı ne zaman okuyacağı konusunda kararsız olabiliyor. Bu yöntemle hem hızlı okuyacak hem de daha fazla okuma isteği kazanacaksınız.

Bu Teknik Neden Önemli
Çapraz okuma tekniği çok önemlidir çünkü
Bu teknik ile çok fazla kitap okunabilir,
Okumak istediğiniz her türden kitabı belirli bir sıra olmaksızın okuyabilir,
Bu teknikle okumaya alıştıkça okuduklarınızı daha fazla aklınızda tutabilir,
Ödev ya da sunum amaçlı yapılacak olan çalışmalarda okuduğunuzu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Çapraz okuma tekniği aslında bazı insanların farkında olmadan uyguladığı bir tekniktir. Mesela bir öğrencinin hem kitap okuyor hem ders notlarına çalışıyor olması, bir gazete okurunun aynı zamanda kitap okuyor olması ya da sınava hazırlanmakta olan bir kimsenin çeşitli derslere aynı anda çalışıyor olması vb. bu okuma tekniğiyle kitap okuyan insanlar vakit geçtikçe. Dinlediklerini algılamada, okuduklarını anlamada, hızlı düşünme ve daha kolay karar vermekte kendisini geliştirebilmektedir.

Okurken Gelişin
Kitap okumanın bilinen en temel özelliği kitap okunurken diksiyon ve hitabet yeteneklerimizin gelişmesidir. Bu elbette kitap okumanın da etkisiyle olmaktadır. Ancak çapraz okumada kendimizi geliştiren asıl nokta ilgi alanlarımıza yönelmemizdeki etkisidir. Açıklayacak olursak hepimizin günlük hayatında çok ilgi duyduğu bir alan vardır. Bu bir spor branşı, kişisel gelişim, tarih, ya da mesleki alanlarda konular olabilir. Öğrenilecek her konu da onlarca kitap olduğunu herkes biliyor. Bir dil öğrenmek için kitap okuyabilirsiniz, kendinizi mesleki anlamda güçlendirmek için okuyabilir, merak ettiğiniz her konuda kitap bulabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için okumaya başlamak yeterli. Çapraz okuma tekniği sayesinde bunu hem daha hızlı hem de daha fazla seçenek ile yapın. Öğrenmenin yaşı olmadığının kanıtı okumaktır, okumayı alışkanlık haline getirmek için en ideal yöntem bu yöntem diyebiliriz.