
Kitap okumanın hayatımıza etkileri herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bunun için kendimize gün içinde çoğunlukla vakit ayırmamaktayız. Bu üzücü gerçek aslında farkında olmadan bizlere oldukça fazla zarar vermekte, özellikle okumayı öğrendikten bir süre sonra hiç kitap okumayan okurlarımız varsa bu yazıyı dikkatlice okumalarını tavsiye ederim. Çünkü bu yazımızda kitap okumamanın zararları, düzenli okumanın şaşırtıcı faydaları ve kitap neden okunmalı sorusunun cevabını sizlere vereceğim.
OKUMAK
Okumayı yalnızca kitapla sınırlamak yanlış bir düşüncedir. Şuan bu yazıyı okuyorsunuz, gün içinde çok fazla yazı görüyor ve okuyorsunuz, ama kitap okumanın bunlardan farkı ne, öncelikle kitap okumak zorunlu bir alışkanlık değildir. Hiç kimse bir kitabı okumak zorunda olduğu için okumaz ya da okuyorsa da o kitaptan bir fayda, verim alamaz, bu gerçeğin farkında olmanız oldukça önemli. Okumayı alışkanlık edinmek zor bir süreçtir bu alışkanlık pek kolay alışılamıyor çünkü etrafımızda bunu engelleyecek çok unsur var. Televizyon, radyo, telefon ve diğer tüm elektronik aletler bu okuma isteğinin başlıca engeli. Şimdi günümüzde internetin herkes tarafından yaygınca kullanımı ile öğrenmek içinde kitaplara ihtiyaç duymuyoruz. Peki, okumayı tercih etmediğimiz onca kitap sizi hiç meraklandırmıyor mu?

KİTAP OKUMAK BİR İHTİYAÇ
Kitap okumak gerçek bir ihtiyaçtır. Bunu açlık, susuzluk ya da yıkanmak gibi bir ihtiyaç olarak görmeliyiz. Evet, okurken gerçekten saçma geliyor ancak kitap okumak size mutluluk verebilecek en ucuz kaynaktır. Çünkü okurken başka dünyalarla, farklı insanlarla, yeni dostlar, heyecan verici hikâyeler ve birçok deneyimle karşılaşırsınız. Mutlu olmak hepimizin ihtiyacıysa kitap okumak bir ihtiyaçtır. Okumak yalnızca mutlu etmez kolay düşünmemizi de sağlar, kitap okumayan insanların bir ön yargısı da “kitap okumak aklımı meşgul eder” düşüncesidir. Aksine kitap okumak gün içindeki yoğunluğunuzu, düşüncelerinizi ve stresinizi atmak için en uygun yöntemdir. Çünkü okurken günlük hayatta yapılan işlerden uzaklaşır ve yeni öğrendiğimiz o dünyanın bir parçası haline geliriz.
KİTAP OKUMAMAK BİR GERİLEME SEBEBİDİR
Çok sert bir başlık olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü kitap okumayan bireylerin her geçen gün öğrenme, algılama, yorumlama ve detaylı inceleme gibi zihinsel aktivitelerde gerileme yaşadığı gözlemlenmektedir. Üstelik kitap okuyan insanların hayal etme gücü ve yaratıcılık tarzı yetenekleri gelişirken yalnızca seyirci olan insanların bu yetenekleri körelmektedir. Yani kitap okumak sizi ileriye götürürken okumamak geriye götürür.

BU ALIŞKANLIK SİZE ÇOK ŞEY KATACAK
Kitap okumaya başladıktan sonra bunu alışkanlık haline getirdiğinizde bilmediğiniz çok şeyi öğreneceksiniz. Okumak sürekli öğrettiği gibi unutulanları da hatırlatmaktadır. Çocukken ya da gençken hissettiğiniz bir takım duyguları bir kitap sayesinde tekrar hissedebilirsiniz, ilginizi çeken her konu da kitap bulabilirsiniz. Yalnızca kitap okuyarak bir meslek dahi edinebileceğinizi söylesek inanır mısınız? Okumanın size katacağı onlarca şey arasından yalnızca birkaçı bunlar. Okumak bir zaman kaybı değildir, kaybedilen zamana katılan kalitedir. Ama okurken fark edilen en üzücü gerçek okumayı alışkanlık haline getirince okunacak tüm o güzel kitapların bir ömre sığmayacağı gerçeğini bilmektir.
İki ömrüm olsun isterdim, biri yaşamak diğeri okumak için
-Goethe-
Kitap okumak edinilecek alışkanlıklardan yalnızca biri hayatımızın daha kaliteli ve güzel olmasını sağlayan daha birçok alışkanlık var bu alışkanlıklara nasıl başlayacağınızı, alışkanlığı sürekli hale nasıl getirebileceğinizi anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz: ALIŞKANLIK EDİNME LİSTESİ
Yazımızı beğenmeyi, yorum yapmayı, sosyal medya hesaplarımızı ve bloğumuzu takip etmeyin unutmayın!
İyi okumalar
“KİTAP OKUMAK NEDEN ÇOK ÖNEMLİ” üzerine 2 yorum