
Eğitim kavramı her zaman duyduğumuz ve bildiğimiz önemli bir konudur. Bir insan bir şeyleri öğrenmeye başladıktan sonra eğitim almaya başlamıştır. Eğitim ve öğretim gelişimin temelindeki bilginin bizlere ulaşmasındaki yoldur. Online eğitim kavramı ise hayatımıza teknolojinin gelişimi ile dâhil olmuş bir kavramdır.
Online eğitim kavramı bilgisayar, internet ve çeşitli bilginin kolayca ulaşılması ile günümüzde okullardaki eğitimlerin en uygun alternatifi haline gelmiştir. 2020 yılında yaşadığımız pandemi sonrasında neredeyse tüm öğrencilerin kullanmak mecburiyetinde kaldığı, insanların evde geçirdiğimiz bu sırada internetin olumlu yönlerini keşfetmek amacıyla gezinirken birçok kez karşısına çıktığı bu sistem aslında yıllardır internette vardı. Online eğitim bizlere bir sınıfta bulunmanın, bir şeyler öğrenmek için bir yere toplanmak zorunda olmadığımız hatta bazen canlı olarak bir eğitmen tarafından yüz yüze eğitim almak zorunda olmadığımız gerçeğini bizlere kanıtladı.

Online Eğitim Çeşitleri
ÇEŞİTLİ HOBİ KURSLAR: günlük hayatımızda öğrenmek istediğimiz birçok hobi vardır. Belki çok güzel gitar çalmak istiyorsunuzdur, hayalinizdeki resimleri çizebilmek, en sevdiğiniz restoranın yemeklerini yapmak ya da belki de dans etmek en büyük tutkunuzdur. Bu tür hobilerin online ortamda çok sayıda eğitimi vardır. Bu çeşit kurslar hobi kursları olarak bilinmektedir.
OKULLARDAKİ DERSLERİN KURSLARI: ülkemizde ve dünya da çocukluk ve gençlik dönemlerimiz başarılı bir eğitim hayatı, güzel okul notları ya da hayatımızın gidişatını etkileyecek bir sınavdan yüksek bir puan almayı çok istiyoruz. Bunun önündeki engelse iyi olmadığımız ve geliştirmemiz gereken derslerdir. Matematik çok zor yapamıyorum, okuduğumu hiç anlayamıyorum, tarihi ve coğrafya hep karışık geliyor diyorsanız. Bu tür derslerin birçok destekleyici online kursuna ulaşabilirsiniz.
Günümüzde bazı üniversiteler ve liselerde online eğitim programları kullanarak bazı dersleri vermektedir. Uzaktan eğitim sistemi birçok üniversitede programda eklenecek fazladan dersleri kolay hale getiriyor.
MESLEKİ DESTEK KURSLARI: gençlik döneminde üniversite hayatımızda çoğumuz ders çalışmayız daha sonra ise keşke bu derslere daha çok çalışsaydım diye pişman oluruz, vaktim varken şu yabancı dili de öğrenseydim ya da bu ofis programlarını artık nasıl öğreneceğim diyorsanız online eğitim aracılığıyla bu yeteneklerinizi geliştirme fırsatınız vardır. Yalnızca bu tür eğitimlere vakit ayırmanız ve biraz çalışarak zamanla bu becerilerinizi geliştirebilme fırsatı bulabilirsiniz.

Online Eğitimin Artıları
Hızlı ve kolay erişim: internet artık herkesin hemen her an ulaşabileceği bir ortam, online eğitim ise artık herkesin erişimine açık yani herkes ücretli ya da ücretsiz bir şekilde birçok web sitesi aracılığıyla çeşitli uzmanlar ve eğitmenler tarafından hazırlanmış canlı dersler, kayıt alınmış dersler ile anlatım sağlanırken not tutmak yerine kolayca ulaşılabilecek önceden hazırlanmış çeşitli ders notlarını içerisinde bulundurabilmektedir.
Zamandan tasarruf: günlük hayatımızda her hangi bir kursa yazılmak ya da eğitim programına katılmak istesek bu kursun ders günleri ve saatlerinde o derslikte bulunmak gerekmektedir. Üstelik oradan bulunmak için belki de birkaç işimizi ertelememiz gerekir. Online eğitim sayesinde ders saatinde ya da eğer o an işimiz varsa günün istediğimiz saatinde kayıt alınmış derse katılabilirsiniz.
Detaylı inceleme ve tekrar fırsatı: katıldığımız bir kursta aldığımız eğitimi uzun süre hatırlanmakta zorlanmamız mümkün sonuçta bir konuya ne kadar odaklanırsak odaklanalım bir süre sonra o bilginin büyük çoğunluğunu unuturuz. Online eğitim sayesinde unuttuğumuz bir dersi tekrardan izleme fırsatımız olacaktır.
Çok sayıda seçenek olması: bir eğitimi almadan önce detaylı araştırma yapar eğitmenin bilgisinin ne denli iyi olduğunu öğrenmek isteriz ancak bunu yapmak uzun sürebilmektedir. Online eğitim amaçlı kurulmuş çeşitli web sitede aynı konuda eğitim veren birçok eğitmen ya da uzman bulmak mümkün ayrıca bu eğitmenler kendileri hakkındaki bilgileri de derse kayıttan önce vermektedirler. Bu şekilde eğitmenlerin konularında nerede nasıl uzmanlık edindiklerini de öğrenmiş oluruz.

Online Eğitimin Eksileri
Sosyal iletişim azalır: Bir kursa katılmanın getirilerinden birisi aynı konu ile ilgilenen insanlarla bu eğitimlerde bir araya gelmek ve arkadaşlar edinme fırsatıdır. Üstelik eğitim konusunda yüz yüze yapılan bir eğitimde çeşitli bakış açıları kazanılması ve birçok yorumunda yapılabilmesini sağlar.
Teknik problemler ve aksaklıklar: Çeşitli eğitimleri online ortamda alırken bir takım problemler yaşanabilir. Elektrik kesintisi, internet bağlantısındaki sorunlar ya da canlı ders esnasında eğitmen tarafından yaşanan bazı problemler. Bu problemler her ne kadar çözülemeyecek sorunlar olmasa da kimi zaman can sıkıcı olabilir.
Konunun yüzeysel kalabilmesi: Online eğitimlerin birçoğu oldukça detaylı olsa da kimi dersler işin yalnızca yüzeysel kalması, temellere inilmemesi ve uzun uzadıya anlatılmaması gibi durumlarda söz konusu olabilmektedir. Örneğin günlük hayatta katıldığımız bir enstrüman kursunu bitirmek birkaç yılı alırken online eğitimlerde bu kurs süresi belirli bir ders sayısıyla sabittir.
İlerleme durum kesin olarak belirlenemeyebilir: Hayatta en sevmediğimiz şeylerden biri yazılı ya da sözlü sınav olsa da bilgimizin doğruluğunu ve yeterliliğini sınamak için daha iyi bir yöntem yoktur. Online eğitimde bazı kurslar yalnızca sonda yaptıkları basit bir testle eğitimi bitirirken bazıları hiçbir test ya da sınav yapmadan eğitimi bitirebilmektedir. Bu aslında bizi mutlu etse de yeterince öğrenip öğrenmediğimizden emin olmamamıza sebep olmaktadır.