
Hayvancılık nedir
Hayvancılık geçmişten günümüze kadar gelmiş bir gelir kaynağı ve meslektir. Hayvancılık küçük ve büyük baş hayvanların alınarak besleme, yetiştirme, çoğaltma ve kesim satış işlemleri ile kazanç sağlamaktır. Hayvancılık dünyada en uzun süre devam etmiş mesleklerdendir, günümüzde sanayinin gelişmesi, üretim alanlarının değişimi ve çeşitli farklılıklardan sonra Dünya’da ve ülkemizde önemini kaybetmeye başlamıştır. Bugün çok büyük getirisi olmadığının düşünülmesi ve şehirleşmenin de etkisiyle ilgisinin kaybedilmesine yol açtı.
Hayvancılığın önemi
Hayvancılık ve tarım bir ülkenin ekonomisinin asli kaynaklarıdır. Burada elde edilen ürünler ve mamüller genel olarak halkın ihtiyacı olanı karşılamaya yöneliktir. Fazla üretimin gerçekleşmesi durumunda diğer ülkelere ticareti sağlanabilir. Bir ülkenin tarımda ve hayvancılıkta yeterli üreticisinin olmaması o ülkeyi bu ihtiyaç yönünden dışa bağımlı hale gelir. Ülke yetersiz kaynaktan dolayı dış pazardan et, sebze, meyve ve hayvansal ürünler alır. Bu da ekonomik bir zarara sebep olur ayrıca ülkenin vatandaşları ithal ürünler tüketmiş olacaktır. Bir ülkede tüketim halinde olan ürünlerin yerli olması o ülkenin gelirinin diğer ülkelere dağıtılmasını azaltacaktır. Üstelik yerli üretimde çalışan çiftçiler gelir sağlamış olacak, ülkede yetiştirilen hayvanlar ve tarım mamülleri ülkenin denetiminde daha güvenli olacaktır.
Hayvancılık alanları
- Büyükbaş hayvanlar yetiştiriliği
- Küçükbaş hayvanlar yetiştiriciliği
- Kanatlı hayvan yetiştiriciliği
- Arı yetiştiriciliği

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirmek
Küçük ve büyükbaş hayvanlar genellikle kırsal bölgelerde orman arazilerine yakın bölgelerde yetiştirilir. Genelde toplu şekilde çobanlar ve çiftçiler tarafından yetiştirilen bu hayvanlar tarımında varlığı ile sağlanmaktadır. Çünkü yetiştirilen tarımsal ürünler de hayvanların tüketimi için kullanılmaktadır, bu sebeple tarım ve hayvancılık çoğunlukla eş zamanlı yapılan mesleklerdir. Hayvan yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan ilk şey onlara uygun bir barınma alanı oluşturmaktır. Bunlarda ahırlar ve ağıllardır. Hayvanların sayısı, büyüklüğü ve yem miktarına göre ayarlanması gereken bu hayvan yaşam alanları onları korumak ve kontrol edebilmek için dikkat edilmesi gereken bir alandır. Bu alanda yetiştirilen küçük ve büyükbaş hayvanların et, süt ve postları kullanılarak gelir sağlanabilmektedir, ayrıca bu sütü kullanarak yoğurt, peynir vb süt ürünleri üretilebilir. Çoğu büyükbaş hayvan yetiştiricisi ise hayvanlarını besiye çekmektedir. Bu hayvanın kilo almasını sağlayarak yetiştirdikten sonra keserek ya da direkt olarak satarak hayvancılık yapmaktadır.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği aslında büyük ve küçükbaş hayvana göre daha kolay sayılabilmektedir. Çünkü hayvanların kontrolü daha kolaydır. Bu yetiştirme şeklinde de kanatlı hayvanın türüne göre kümes ya da su alanı oluşturarak ve besleyerek etlerinden, yumurtalarından faydalanarak kazanç sağlanmaktadır. Kanatlı hayvanlar yapıları bakımından gelişim büyük ve küçükbaşlara göre daha hızlıdır. Küçük oldukları için de çok daha fazla sayıda yetiştirilmesi mümkündür. Ancak önemli olan onlara gezebilecekleri alanlar oluşturabilmektedir, gezebilen kanatlı hayvanlar daha sağlıklı yetişecektir. Hayvanlarınızın sağlığı için kullandığınız yemlere de dikkat etmelisiniz.

Arı yetiştiriciliği
Arıların bakımı diğer hayvanlara göre daha kolaydır. Onlara bir kovan yapmak ve belli aralıklarla kovanı boşaltmak yeterlidir. Arılar kendi sularını bulur, yemlerini polenlerini toplar ve kendilerini temizlerler. Arılar hızlı üreyen ve çok çalışkan hayvanlardır verdikleri balda aynı şekilde, arıların kovanından bal toplayacağınız zaman çok dikkatli olmalısınız, arıcı kıyafet giymeli olası arıların saldırısına karşı tam anlamıyla tüm vücudunuzu kapalı tutmalısınız. Bu işte sabır ve istek çok önemlidir. Arı kovanlarının kırsal kesimlerde ya da orman arazilerine yakın alanlarda bulunması çok önemlidir, bu şekilde arılar rahatça polen toplayabilir. En önemlisi ise arılarınız için kimyasallardan uzak bir alan tercih etmelisiniz fabrika yakınları, atık maddelerin olduğu alanlar ve ilaçlı tarım alanları vs bunlarda kullanılan kimyasal ilaçlar arılarınızı öldürecektir.
Hayvancılığı geliştirmek için yapılabilecekler
Devlet teşviki bu anlamda çok önemli günümüzde hayvancılık terkedilen bir meslek haline gelmekte, devlet bu tür bir duruma karşı köy, kasaba ve çiftlik alanlarında yem, aşı ve ilaçları hayvancılığa başlamak isteyenlere bir süreliğine ücretsiz olarak vermeli.
Hayvan bakımı ve hayvancılıkla ilgili çeşitli bölgelerde eğitim enstitüleri kurulmalı. Hayvancılıkla uğraşmak isteyen halk bu konuda bilgilendirilmelidir.
Tarım arazilerinde üretilen ürünlerin hayvancılığa harcanması durumunda belli vergiler hafifletilmelidir.
Hayvan satışları olacağı zaman devlet belli bir miktar hayvanı satın alarak et tüketimi için gerekli olan hayvanları ülke içindeki çiftçilerden karşılamalı bu sayede ithal hayvanlara gerek kalmamalıdır.
Tarım ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlara belirli aralıklarla kontroller yapılarak gerek duyulduğunda destekte bulunulmalıdır.
Görsel 1: Photo by Joan Costa on Pexels.com
Görsel 2: Photo by Helena Lopes on Pexels.com
Görsel 3: Photo by Brett Jordan on Pexels.com